Шефът на ВКС Лозан Панов реши да напомни за себе

...
 Шефът на ВКС Лозан Панов реши да напомни за себе
Коментари Харесай

Защо съдия № 1 отиде във Варшава

 
Шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов реши да подсети за себе си като за същински протестър от европейска големина
Съдия номер едно може и да бъде упрекван, че неглижира проблемите на съдийската колегия у нас, само че не може да се отхвърли, че интензивно се е заел с тегобите на полските съдии. Затова и отлетя за Варшава, с цел да взе участие един до друг с сътрудниците си в Марша на справедливостта в събота. Или най-малко с тези от тях, чиито демократични възгледи са несъвместими със правосъдната промяна, която ръководещата консервативна партия Право и справедливост се пробва да прокара през последните години.

Мълчаливият протест бе напоително отразен

от доближените му медии у нас с коментар на управителния съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ), че " през последните няколко години както в Полша, по този начин и в други държави-членки на Европейски Съюз, като Унгария и България, протичат процеси, подкопаващи главните устои на демократичната страна “.

И с продължението, че „ стремежът на политически партии, осъществяващи законодателната и изпълнителната власт, да овладеят и правосъдната власт, като по този метод реализиран цялостен надзор върху ръководството на страната, води до несъгласие с водещите правила на Европейския съюз и прекратяване на главните права и свободи на жителите ".

Оставяме настрани обстоятелството, че полската изява на Лозан Панов необичайно съответства с антибългарския поход на новия евродепутат Радан Кънев, който се опитва да разбуни Еврокомисията с пернишката рецесия за вода. Удобно премълчавайки дейностите на прокуратурата по задържането поради нея на настоящ министър, както и цялото следствие във ВиК бранша, Кънев зове Европейска комисия да се намеси и топи страната ни с намек за непрозрачно разходване на евросредства за водния бранш.

Протестърският уикенд на пан Панов

можеше да мине в графата персонално решение на герой за правдивост и въстаник против всяка несправедливост във връзка с правосъдната колегия по света. Но паметна фотография от събитието опроверга това. И подгря пристрастеностите. Стана ясно, че той е в компанията на предходния ръководител на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов, Владислава Цариградска - ръководител на Контролния съвет на магистратската организация и арбитър Нели Куцкова.

Трима от тях са в съдийските си тоги, а на плаката, който държат, написа България.

Оттук идват и въпросите.

Кой ги е поканил?

Според български медии шефът на кабинета му споделил, че това е уредникът на митинга - организацията на полските съдии – Юстиция. Нели Куцкова обаче твърди, че се засекли инцидентно на летището.

Ако са поканени от Юстиция, значи Панов съставлява не себе си, а нашите съдии. Най-вероятно Съюза на съдиите в България, щом е в компанията на някогашния ръководител, шефката на контрола и най-речовитата представителка на ССБ. 

За това кой заплаща масрафа, Правен свят добре изясни, че заплатите им, които много прелестно надвишават междинната, вършат разхода не изключително значителен за карето магистрати.

Но плакатът България остава сериозен проблем.

Защото значи, че арбитър № 1 прави съпричастен не Съюза на съдиите, а страната ни в един много брадясал проблем сред Полша и Европейски Съюз във връзка с правосъдната й промяна. Заради нея Европа от дълго време укорява Варшава. Но пък управляващите в Полша настояват, че се стремят да лимитират политизирането на полските съдии, което включва освобождението от работа на навършили пенсионна възраст магистрати, част от които са били свързани с предходния комунистически режим.

Така че виси въпросът: на кого тъкмо симпатизира Панов – на магистратите, свързани с комунистическия режим, които в този момент би трябвало да се разделят с поста си? Нима градската десница в София, към която Панов е по този начин другарски надъхан, години наред не се бореше против същото?! Нима хората на Костов не постановиха закон за лустрацията?!

Проблемът е още по-голям, тъй като наред със съдии от съответни организации от Холандия и Франция, на митинга България е показана от най-висшия си арбитър. На процедура той отива в страна от Европейски Съюз, с цел да стачкува против непознато държавно управление. И то държейки в ръка афиш България. Сякаш стачкува не той, а страната ни.  Дали обаче тя желае да бъде олицетворявана с  него и дали цялата правосъдна система го е оторизирала да я съставлява във Варшава? И по какъв начин ще реагира самият той, в случай че под прозорците му дойдат да стачкуват непознати жители с афиш на страната им?

Подкрепата на съдии, свързани с комунистическия режим

обаче значи, че това не е просто протест на гилдията, а политически митинг. Но, както добре е известно, това не е първият политически протест, на който Лозан Панов участва, до момента в който гневно се бори против политическа интервенция в правосъдната система.

Сегашната му протестърска изява има и трети подтекст, който е неочакван за евроатлантическата ориентировка на Панов и градската десницата. И слага въпроса дали тя въобще е такава, откакто с наличието си арбитър № 1 дава поддръжка на комунисти съдии и косвено на Русия. Защо ли?!

Лозан Панов отива във Варшава да стачкува против правосъдната промяна в разгара на нечовечен скандал сред Русия и Полша.

Преди Нова година съветският президент Владимир Путин упрекна Полша за експлоадирането на Втората международна война. Веднага след празниците полският президент Анджей Дуда отвърна на удара и съобщи, че няма да отиде в Йерусалим за отбелязване на годишнината от холокоста, обвързвана с освобождението на пандизчиите от концлагера в Аушвиц, тъй като не желае да се вижда с съветския водач. Дуда направи извънредно остро изявление, като съобщи, че Германия и Съюз на съветските социалистически републики са отговорни наедно за началото на Втората международна война. Което пък провокира бурни реакции в Русия.

Преди седмица шефът на канцеларията на Дуда съобщи, че приканва пратениците на Сената да не вървят в Брюксел на договаряния за правосъдната промяна, тъй като

пръст в обтегнатите връзки с Европейски Съюз

има Русия. Според шефа на канцеларията Щерски, Русия има интерес от събаряне на европейския имидж на Полша. Не инцидентно Маршът на справедливостта бе щедро отразен от медиите в Русия с акцент върху неудачната политика на управляващите.

Каквато и да е повода за

заменената ориентировка на Панов

с наличието си във Варшава той вкарва страната ни в други, комплицирани връзки, които могат единствено да изопнат нашите, с великите сили.  И то в миг, когато се движим по ръба на бръснача в геополитиката.

След енергийната поддръжката от Тръмп Борисов бе полят с хладния душ на Москва, че бави „ Турски поток “. След като форсира процеса и смекчи тона на руснаците, министър председателят ни получи размахан показалец от Вашингтон: потокът – турски или балкански, по никакъв метод не е допустим за Америка.  

На този декор внезапно изпъкват връзките Съединени американски щати – Полша. Знаково, още преди ноемврийския избор с болшинство на полския министър председател Моравецки,

Тръмп разгласи, че анулира визите за Полша

като продължение на срещата пред камината в Белия дом през септември. Тогава американският президент разгласи " прелестни връзки " с властта в Полша, подписа съглашение за още 1000 американски бойци в Полша и  разгласи, че готви аудиенция във Варшава за 2020-та.

Та, протестърският поход на Лозан Панов в полската столица не е ясно дали ще помогне на демократичните съдии там, само че сигурно ще усложни нашите връзки с Европа и Америка.  Нима арбитър № 1 цели това?
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР